De organisatie Stroom Den Haag, verantwoordelijk voor kunst in de openbare ruimte, heeft Peggy Wijntuin per 1 februari aangesteld als projectleider Herdenkingsmonument Haags Slavernijverleden.
De gemeenteraad van Den Haag heeft eerder besloten om het slavernijverleden van de stad met een monumentaal kunstwerk te herdenken en heeft aan Stroom gevraagd de uitwerking van de opdracht vorm te geven. De benoeming van Wijntuin is daarbij de eerste stap.
De slavernijgeschiedenis is in Den Haag lange tijd onder de radar gebleven. Wijntuin noemt het cruciaal om die geschiedenis te blijven vertellen en zichtbaar te maken. “Beelden prikkelen de nieuwsgierigheid en bevorderen het gesprek. Ze dragen bij aan onze bewustwording, niet alleen over het gedeelde verleden, maar juist ook over onze gezamenlijke toekomst. Heel relevant dus in deze internationale stad van Vrede en Recht met gemeenschappen uit voormalige Nederlandse koloniën.”
De gemeente Den Haag is hard op zoek naar een geschikte plek voor een Haags slavernijmonument. Het is de bedoeling om het beeld op 1 juli 2023, tijdens de jaarlijkse Keti Koti-herdenking, te onthullen.
Rotterdam
Wijntuins voorouders waren tot slaafgemaakten en zelf is ze ‘pas de derde generatie die in vrijheid is geboren’. Ze was twaalf jaar gemeenteraadslid van Rotterdam (2006-2018) en initiatiefnemer van het Slavernijmonument Rotterdam (2013). Ook stond ze aan de wieg van het onderzoek naar het slavernij- en koloniaalverleden van Rotterdam (2020).